
Ik word, net als iedereen, weleens getriggerd. Soms door een opmerking van iemand, soms door een onverwachte situatie die een oude pijn raakt. Vroeger kon ik in zo’n moment blijven hangen, mezelf verliezen in emoties en gedachten over wat er gebeurde. Maar ik heb geleerd om hier anders naar te kijken. In plaats van me te laten meeslepen door de trigger, zie ik het nu als een uitnodiging om dieper naar mezelf te kijken. Wat vertelt deze reactie mij over mezelf? Wat heb ik hier te leren?
De quote “No one’s opinion can cut deeper than the one you hold of yourself” raakte mij diep toen ik hem las. Want het is niet de mening van anderen die werkelijk pijn doet, maar hoe ik zelf over mezelf denk. Iemand kan iets zeggen wat raakt, maar uiteindelijk is het mijn eigen innerlijke overtuiging die bepaalt hoeveel impact dat heeft. Als ik mezelf ergens diep van binnen nog onzeker voel, is het veel makkelijker om getriggerd te worden.
Triggers als spiegels van mijn innerlijk
Elke keer dat ik getriggerd word, probeer ik te onderzoeken wat dat mij wil vertellen. Waarom raakt dit mij zo? Wat zegt deze situatie over hoe ik mezelf zie? Triggers laten me zien waar ik mezelf nog niet volledig heb geaccepteerd, waar ik misschien nog twijfel aan mijn eigen waarde.
Bijvoorbeeld: als iemand kritiek geeft op iets waar ik trots op ben en ik voel boosheid of verdriet, dan weet ik dat daar een diepere laag zit. Misschien geloof ik ergens nog dat ik niet goed genoeg ben, en voelt de opmerking van die ander als een bevestiging van die angst. Het is niet de opmerking zelf die pijn doet, maar de mening die ik over mezelf heb.
De kracht van zelfreflectie
In plaats van mezelf te veroordelen of vast te blijven zitten in een emotionele reactie, probeer ik het moment te gebruiken voor zelfreflectie. Wat zegt deze trigger over wat ik over mezelf geloof? Waarom doet het zo’n pijn?
Dit is niet altijd makkelijk. Soms confronteert het me met overtuigingen die ik diep had weggestopt. Maar juist daar zit mijn groei. Door mezelf deze vragen te stellen, merk ik dat ik laag voor laag beperkende gedachten kan loslaten. Ik leer mezelf steeds beter kennen en kan mezelf milder en liefdevoller benaderen.
Zelfvertrouwen versterken door triggers te begrijpen
Wat ik heb ontdekt, is dat zelfvertrouwen niet groeit door triggers te vermijden, maar juist door ermee te leren omgaan. Iedere keer dat ik getriggerd word, kan ik kiezen: laat ik me meeslepen door oude patronen, of gebruik ik dit moment om mijn zelfbeeld te versterken?
Wanneer ik bewuster omga met mijn eigenwaarde en mezelf accepteer zoals ik ben, merk ik dat de mening van anderen mij minder raakt. Ik ben degene die bepaalt hoe ik mezelf zie, niet de buitenwereld. En dat besef geeft een enorme kracht.
Van pijn naar groei: het proces van helen
Soms brengen triggers ook oude pijn naar boven die ik nog niet had verwerkt. Vroeger wilde ik dat soort gevoelens zo snel mogelijk wegduwen. Nu probeer ik ze te zien als een kans om iets te helen in mezelf. In plaats van de pijn te negeren, omarm ik het als een mogelijkheid om mezelf nog beter te begrijpen.
Het proces is niet altijd comfortabel, maar het helpt me groeien. Elke keer dat ik mezelf door een trigger heen begeleid, kies ik voor zelfliefde. Ik leer om zachter te zijn voor mezelf, om niet langer bevestiging buiten mezelf te zoeken.
Conclusie
Triggers zijn niet langer iets wat me overkomt, maar iets wat me iets leert. Ze laten me zien waar ik nog mag groeien, waar ik mijn vertrouwen in mezelf mag versterken. De quote “No one’s opinion can cut deeper than the one you hold of yourself” herinnert me eraan dat mijn eigen mening over mezelf de grootste invloed heeft op mijn leven. En dat is waar ik de kracht heb om te kiezen.
Ik hoef niet langer bang te zijn voor triggers. Ik kan ze zien als gidsen die me de weg wijzen naar een diepere verbinding met mezelf. En dat besef alleen al maakt dat ik steeds steviger in mijn eigen kracht kom te staan.
0 Comments